P-piller og mini-piller

Hvad er p-piller og mini-piller?

P-piller og mini-piller er præventionsformer i tabletform, der beskytter mod graviditet. Både p-piller og mini-piller indeholder hormon. Mini-piller indeholder kun hormonet gestagen, mens der findes p-piller med forskellige hormontyper og dosis.

Der er forskel på p-piller og mini-piller, og der findes også forskellige typer p-piller, men virkningen er den samme: De forhindrer ægløsning. Samtidig ændres livmoderhalsens slim, så sædcellerne har svært ved at trænge igennem.

Sådan anvender man p-piller og mini-piller

Der findes en række forskellige mini-piller og p-piller. Fælles for dem alle er, at man skal tage den første tablet på menstruationens første dag. Nogle p-piller skal man tage hver dag i 21 dage efterfulgt af 7 dages pause. Andre p-piller skal man tage hver eneste dag uden at holde pause. Det samme gælder for mini-piller.

Hvor længe virker p-piller og mini-piller?

P-piller og mini-piller virker icirka 24 timer. Det er derfor vigtigt, at du husker at tage din pille korrekt. Hvis du glemmer en eller flere piller kan beskyttelsen mod graviditet være forringet.
Der er faktorer, der gør, at man ikke anbefaler p-piller og mini-piller til alle kvinder. Kontakt derfor din læge, så I sammen kan drøfte netop din situation.

Hvilke fordele er der ved p-piller og mini-piller?

Både p-piller og mini-piller giver høj beskyttelse mod graviditet. Andre fordele er følgende:

Fordele ved p-piller:

 • Regelmæssig blødning med mulighed for selv at styre menstruationsintervallerne
 • Ofte svagere blødninger og svagere menstruationssmerter
 • Nogle p-piller kan virke forebyggende mod akne og hirsutisme (øget maskulin behåring).
 • Nedsætter risikoen for kræft i livmoder og æggestokke
 • Nogle p-piller kan mindske symptomerne ved endometriose (vækst af livmoder-slimhinde uden for livmoderen) og cyster (væskefyldte blærer) i æggestokkene.

Fordele ved mini-piller:

 • Mini-piller indeholder ikke østrogen.

Hvilke ulemper er der ved p-piller og mini-piller?

 • Man skal huske at tage en pille hver dag Hvis man glemmer én eller flere piller, vil pillen ikke beskytte optimalt mod graviditet
 • P-piller og mini-piller kan miste noget af deres virkning, hvis man har diarré eller kaster op
 • Blodpropper forekommer oftere hos kvinder, der bruger p-piller. Der er ingen øget risiko for blodprop ved brug af minipiller. Tal med din læge, hvis du er i tvivl
 • Nogle kvinder (50% af kvinder på mini-piller) oplever uregelmæssige blødninger herunder pletblødning. Pletblødningerne stopper dog som regel efter de første par måneder
 • Der kan forekomme hormonelle bivirkninger for eksempel vægtstigning, brystspænding, hovedpine, humørsvingninger og uren hud
 • P-piller og mini-piller beskytter ikke mod hiv-infektion (AIDS) og andre seksuelt overførte sygdomme.

Websitet er udarbejdet af Bayer®

Vores ønske er at formidle viden om alle tilgængelige præventionsformer. Har du spørgsmål til de enkelte præventionsformer, henviser vi til din egen læge, som er den, der er bedst til, at rådgive netop dig.

Ønsker du at indberette en bivirkning til et af Bayers lægemidler, bedes du kontakte en læge, et apotek eller benytte dette link:

Meld bivirkning/reklamation

© 2018 Bayer A/S. All rights reserved. Webansvarlig: Bayer A/S Pharmaceuticals.

Bayer A/S,vt Arne Jacobsens Allé 13 2300 København S, Denmark

L.DK.MKT.03.2018.2374