Bivirkninger ved kobberspiral

Almindelige bivirkninger ved kobberspiral

De almindeligste bivirkninger ved brug af kobberspiral er:

  • Mavesmerter (kortvarigt efter oplægning af kobberspiral)
  • Allergiske hudreaktioner
  • Kraftige menstruationer
  • Anæmi (en reduktion i mængden af jern i blodet) på grund af øget tab af menstruationsblod

Andet man bør være opmærksom på ved brug af kobberspiral

Infektioner i underlivet

Infektioner i underlivet hos personer, der bruger kobberspiral er ofte relateret til seksuelt overførte sygdomme. Infektioner i underlivet skal behandles omgående, da de kan nedsætte fertiliteten og øge risikoen for graviditet uden for livmoderen.

Kobberspiralen skal fjernes, hvis der er tilbagevendende infektioner i underlivet eller i livmoderslimhinden, eller hvis en akut infektion er alvorlig eller ikke forsvinder ved behandling i løbet af nogle få dage.

Søg straks læge, hvis du har vedvarende smerter i underlivet, feber og smerter i forbindelse med samleje eller unormal blødning.

Muskelsammentrækninger i livmoderen

Muskelsammentrækningerne i livmoderen under menstruation kan i nogle tilfælde forskubbe kobberspiralen eller udstøde den. Mulige symptomer er smerter og unormal blødning. Hvis kobberspiralen forskubbes, kan virkningen blive nedsat. Hvis den udstødes, er du ikke længere beskyttet mod graviditet.

Graviditet med kobberspiral

Hvis du bliver gravid, mens du har en kobberspiral, skal du have spiralen fjernet så hurtigt som muligt. Hvis du lader kobberspiralen sidde under graviditeten, er der en øget risiko for spontan abort, infektion eller for tidlig fødsel. Hvis du bliver gravid, er der en relativt øget risiko for, at graviditeten udvikler sig uden for livmoderen. Du har en højere risiko, hvis du tidligere er blevet gravid uden for livmoderen, er blevet opereret i æggelederne eller har haft en infektion i underlivet.

Følgende symptomer kan være tegn på, at du muligvis har en graviditet uden for livmoderen. Oplever du disse symptomer, bør du straks søge læge:

  • Din menstruation er ophørt, og du er derefter begyndt at få vedvarende blødninger eller smerter.
  • Du har svære eller vedvarende smerter i underlivet.
  • Du har normale tegn på graviditet, men du har også blødninger og føler dig svimmel.
  • Du har en positiv graviditetstest.

Ændringer i din menstruation

Der kan forekomme ændringer i din menstruation efter oplægning af en kobberspiral. Antallet af dage med blødning og pletblødning kan stige i de første par måneder, og blødningen kan være kraftigere. En kobberspiral kan øge menstruationsmængden så meget, at der kan forekomme blodmangel (anæmi).

Kontakt din læge, hvis en bivirkning er generende, bliver værre, eller hvis du får bivirkninger, som ikke er nævnt her.

Websitet er udarbejdet af Bayer®

Vores ønske er at formidle viden om alle tilgængelige præventionsformer. Har du spørgsmål til de enkelte præventionsformer, henviser vi til din egen læge, som er den, der er bedst til, at rådgive netop dig.

Ønsker du at indberette en bivirkning til et af Bayers lægemidler, bedes du kontakte en læge, et apotek eller benytte dette link:

Meld bivirkning/reklamation

© 2018 Bayer A/S. All rights reserved. Webansvarlig: Bayer A/S Pharmaceuticals.

Bayer A/S,vt Arne Jacobsens Allé 13 2300 København S, Denmark

L.DK.MKT.03.2018.2374